Žirafa

11. prosince 2007 v 14:46 | kija7 |  O zvířatech
Žirafa (Giraffa camelopardalis)
Říše: živočichové
Kmen: strunatci
Třída: savci
Řád: sudokopytníci
Podřád: přežvýkaví
Čeleď: žirafovití
Rod: žirafa
Žirafy jsou přežvýkaví savci, živící se převážně rostlinou potravou. Vyznačující se prodlouženými končetinami i krkem. Ze všech savců dosahují nejvyšší výšky. Průměrná výška dosahuje od kopyt po růžky 5,80m. Váha u žiraf je v rozsahu od 600 do 1000 kg. Mezi význačné znaky patří velké oči a uši, chůdovité nohy s velkými chodidly a tenký ocas s oháňkou, která slouží například k odhánění much. Na hlavě má žirafa dva až čtyři růžky (osikony), které jsou u samců větší než u samic. Krční páteř je i přes svou délku složena pouze ze sedmi obratlů stejně, jako u ostatních savců. Cévní systém umožňuje bránit průtoku krve, aby při sklonění hlavy nedošlo k poškození mozku hydrostatickým tlakem.
Přirozeným prostředím pro žirafy jsou suché savany a otevřené pláně s řídkým stromovím. Díky dlouhému jazyku, šikovné stavbě páteře a ohebným nohám může žirafa dosáhnout na velké množství potravy. Typicky si dlouhým jazykem přitáhne větev a poté oddálí hlavu a tím si shrábne listí hřebenovitými zuby. Konzumace potravy a pití zabere žirafě denně přibližně dvanáct hodin. Žirafy odpočívají, stejně jako většina ostatních sudokopytníků, ve stoje, jen výjimečně spí vsedě s hlavou opřenou o zadek. Spánku žirafa věnuje každý den maximálně 7 minut a to navíc nikdy nespí v kuse. Přirozeným nepřítelem žiraf jsou lvi, levharti a hyeny. Nicméně žirafy proti nim nejsou úplně bezmocné, jedním mohutným kopem jsou schopny lva na místě zabít.
Samice se páří s dominantním samcem v dané lokalitě. Samci o dominantu bojují přetlačováním se krky, někdy dokonce do sebe narážejí hlavami, často proplétají krky. K tomuto boji dochází často mezi mladými samci, případně při příchodu nového samce do teritoria. Po vyhraném souboji vítěz poníží soka tím že s ním předstírá páření. Březost u samic trvá 457 dní po kterých se narodí jedno mládě, jen výjimečně se narodí dvojčata. Obvykle se mláďata rodí v období sucha, těsně po narození váží mládě přibližně 70 kg a měří okolo 2 metrů.
Žirafa zambijská
Má hvězdicovité nebo listnaté skvrny rozpínající se až k spodní části nohou. Je rozšířena ve východní Zambii jižní Africe a na jihu Angoly.
Žirafa síťovaná
Má velké jaterní fleky ohraničené sítí světlých bílých čar. Vyskytuje se v severovýchodní Keni, Etiopii a Somálsku.
Cévní systém žiraf
Lebka žirafy Kostra žirafy
Žirafa (jazyk)
ŽIRAFA SÍŤOVANÁ
ŽIRAFA ZAMBIJSKÁ
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama